Tankar om Kostschema

Ni har säkert stött på det förut i något sammanhang – hört en vän anlita en online coach, något man sett i en gammal tidning; egentligen vart som. Det finns många vägar att ta, många olika coacher och kostrådgivare att anlita för att få ett kostschema. Och nu står vi i tider då det är högst aktuellt. Efter allt julstök, så är det ett alldeles utmärkt tillfälle att ladda om kroppen med god energi och arbeta mot de resultat du länge längtat efter. Med andra ord, så är ett kostschema framtaget av en kunnig kostrådgivare något du absolut bör fundera på att investera i. Du investerar inte i ett dokument, du investerar i din hälsa och coachning som ett individualiserat kostschema medför. Åtminstone hos mig! Det är väldigt viktigt för mig att man känner sig trygg när man tar ett beslut i att förbättra sin hälsa, då en förändring kan vara väldigt utmanande, skrämmande, och i stunder påfrestande, men det är steget mot en bättre hälsa som ska vara det svåra, inte vägen dit. Det är där jag kommer in i bilden, och en stor anledning till att jag älskar att arbeta med det jag gör.

I djungeln därute, så finns det väldigt många olika förutfattade meningar med hur ett kostschema är utformat samt hur det egentligen är att följa ett. Många fasar för att det ska vara tråkigt, men bara för att man hört någonstans att ett kostschema är enformigt, torrt, tråkigt och repetitivt, så ska man inte dra alla vid samma kant. För mig när jag utformar ett kostschema, så är det viktigt för mig att det är skapat utifrån dina förutsättningar och mål i samband med realistiska förväntningar och vetskapen att det inte finns några förbud. Huvudsaken är att man följer sitt kostschema till den större delen av vardagen. Avvikelser hör naturen till, alla dagar ser inte likadana ut, och det är viktigt att man förstår det. Du som söker efter bättre vanor ska ha med dig att det inte är allt eller inget, svart eller vitt, bra kost eller dålig kost. Det är en otroligt viktig insyn på hur det är att bryta gamla vanor och införa nya rutiner, som det innebär med ett kostschema.

En annan viktig aspekt med ett personligt kostschema är att det ska vara hälsosamt, njutbart, och samtidigt ge information om vad du som individ behöver för att täcka ditt näringsbehov och energibehov (vilket skiljer för alla) samtidigt som det är anpassat efter vilka resultat du är ute efter. Och där är det ofta ett missförstånd – att man jobbar mot att gå ner i vikt om man använder sig utav ett kostschema. Så behöver absolut inte fallet vara. Huvudsaken med ett kostschema är att man får i sig rätt mängd energi och näring, och sedan kommer resultatet av sig själv. Vår kropp är enormt bra på att känna av vad den får i sig. Att själv sätta ihop en kostplan kan vara svårt, betydligt svårare än vad man ofta inser innan man gett sig på det, eftersom det inte enbart handlar om kalorier, utan den totala näringssammansättningen, vilken behöver täcka alla de behov som vår kropp har för att kunna fungera optimalt. Och det är ofta där man själv på egen hand kör fast och känner sig trött och orkeslös. Försöker man även göra den enkla vägen och bara äta ett fåtal olika livsmedel, så är det svårt att få i sig all den näring kroppen faktiskt behöver.
När något blir för komplicerat, så är det väldigt lätt att man då förlorar hoppet om att ändra sina vanor och skapa hälsosamma rutiner som ska hålla i längden. Med ett kostschema från mig, så skapar jag de bästa möjliga förutsättningarna för att du ska lyckas – oavsett vad ditt mål är. En viktig aspekt av att följa ett kostschema och lära sig vad just du behöver, är att det inte ska kännas som att man följer en kostplan. Det är så viktigt att friheten finns att kunna njuta av diverse olika måltider som man tycker om, att man äter rikligt med mat och på så vis få tillräckligt (och mer) energi för att orka med både arbete, vardagssysslor, och träning. Allt går verkligen hand i hand, men att inleda en förändring i kosten är en investering i sig själv, som tar dig så mycket längre än bara vad det vid en första inblick fångar. Kosten påverkar så mycket mer än bara det fysiska/kroppsliga. Ditt humör förbättras, du ser möjligheter som du inte förut sett. Så även om ett kostschema kan kännas som en liten förändring (och framför allt enkel sådan när variationen finns, när coachningen görs på rätt sätt – med andra ord; individualiserat och förstående), så är en investering i ett kostschema betydligt större än vad ögat och hjärnan från start förstår. Du lär tacka dig själv senare när förändringen är gjord, för då har du skapat nya vanor som håller livet ut.

Huvudsaken vid utformandet av ett kostschema är att du är öppen för en förändring, men samtidigt inte bortser från det som faktiskt gör just ditt liv lite godare, enklare, eller vad det än kan vara. En öppen kommunikation från start till mål, så skapas vanor du tidigare kanske trott varit omöjliga, ett synsätt på kost som förändras till det bättre, och en öppenhet till ett rikare liv – inifrån och ut.Läs mer om Kostschema här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *